De Roep van Ruyneman 2

Asko Kamerkoor onder leiding van Carel den Hertog
Danscollectief Chronos

Bestel nu kaarten.

Daniël Ruyneman (1886-1963): Hiëroglyphen, De Roep (1918) & Réflexions nr. 2 (1959)

Theo Loevendie (1930*): Venus en Adonis (1981) & De vraag stellen (Remco Campert) (2008)

Nagesprek met discussie over de positie van de nieuwe muziek in onze tijd

Het Asko Kamerkoor en het Nieuw Ensemble brengen op 3 oktober Ruynemans ‘vooruitstrevende’ werken voor koor en ensemble uit 1918.

Asko Kamerkoor voert werk Ruyneman uit.

Het serene koorwerk De Roep typeerde Ruyneman zelf als ‘een polyfonie van kleuren, ontdaan van alle litteraire invasie’. De subtitel van zijn vocaliserende spel met klinkerklanken luidt: ‘een kleurengamma voor gemengde stemmen’. Hiëroglyphen is rijk aan exotische tokkel- en slagklanken waarin de ervaring van Ruynemans zeereizen naar Nederlands-Indië doorklinkt. Het iconische werk past het Nieuw Ensemble als gegoten.

Asko Kamerkoor voert De Roep uit van Daniel Ruyneman

Avant-garde

De Roep, ‘een kleurengamma voor woordloos koor’ en Hiëroglyphen werden voor de oorlog ervaren als opvallend avant-gardistische muziek. Muziekjournalist Wouter Paap hoorde ‘een geheel nieuwe, verrassende en tegelijkertijd raadselachtige klankwereld’, met iets ‘van het exotische van de gamelan’. Dagblad Trouw sprak naar aanleiding van de cd-opname uit 1998 van ‘new-age muziek avant la lettre’ (Christo Lelie, 12 november 1998).

Groningse concertreeks

De Roep van Ruyneman 2 maakt deel uit van een eenmalige concertreeks in het Grand Theatre Groningen in september en oktober 2018. Dit tweede concert is het kernconcert met de sleutelwerken uit 1918: al 20 jaar zijn het koorwerk De Roep en het ensemblestuk Hiëroglyphen niet tot nauwelijks meer in Nederland uitgevoerd (in 1998 zorgde Kees Wieringa met zijn ensemble voor een korte Ruyneman-revival en een cd-opname). Op woensdagavond 3 oktober 2018 klinken ze als nieuw in het Grand.

Theo Loevendie 88

Asko Kamerkoor zingt als verjaardagscadeau voor Theo Loevendie.

Vanaf 17 september telt componist Loevendie 88 jaren. Het Asko Kamerkoor zingt als verjaardagscadeau Loevendies De Vraag stellen op poëzie waarin Remco Campert reflecteert op daden van verzet. Jan Campert, vader van de dichter, werd – evenals Groninger Hendrik Nicolaas Werkman – gefusilleerd door de bezetter in oorlogstijd. De dichtregels van zijn zoon Remco lijken zowel een metafoor voor Ruyneman als iemand van ‘kleine daden, niet met woorden’ (wel met muziek) als voor Ruynemans ‘verzet’ tegen conservatisme, ‘niet met woorden’ (wel met klanken).

Nederlandse nieuwe muziek

Dit kernconcert van de serie wordt afgesloten met een nagesprek en discussie, waarin we met het publiek reflecteren op de positie van eigentijdse muziek in ons eigen tijdsgewricht. Draconische bezuinigingen en neerbuigende reacties van Haagse politici op het cadeau aan de Tweede Kamer van Mayke Nas (een slagwerkstuk als nieuw belgeluid) ten spijt, lijkt de nieuwe muziek in Nederland vitaler en beter in beeld dan in Ruynemans tijd. Wat kan er beter? Hoe ziet de toekomst er uit?

Bestel kaarten.